Navigáció
Ökoiskola

www.okoiskola.hu

Magaságyásunk első termései

Gondozóik:

Fenntarthatósági témahét az iskolában

„ A tudomány vívmányai hatalmat adtak a kezünkbe, hogy elpusztíthassuk saját bolygónkat. Most nekünk kell kitalálnunk, hogyan is mentsük meg! ”

/Lucy Hawking/

Iskolánk idén is részt vett a 2022. április 25-29. között megrendezésre kerülő országos Fenntarthatósági Témahét programjain.  A program célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között. 

A 2021/2022-es tanév kiemelt témái a víz, az egészségvédelem és a felelős fogyasztás. Ezek mellett a hulladék, mint állandó téma is megjelenik. Ezekben a témákban kiemelten foglalkoztunk az egyéni, a kisközösségi és a társadalmi felelősségvállalással.

Az alsó tagozaton  a hét folyamán a tanulók korosztályuknak megfelelően foglalkoztak a víz felelős használatával és védelmével.

Az első osztályosok terepi vizsgálatokon keresztül ismerkedtek a vizes élőhelyek állataival. Szűrőkkel nagyítókkal felszerelkezve vonultak a Váli-vízhez, hogy az eszközeik segítségével vízi állatokat gyűjtenek be az élővízből.

Technika órán az újrahasznosítás jegyében versenyautókat készítettek WC papír guriga, műanyag zárókupak és hurkapálca felhasználásával.

A 3.b osztályban  a víz téma komplex körbejárásával a gyerekek vízhez való pozitív kötődésének kialakításával foglalkoztunk. Az édesvízkincs megvédése érdekében a víztakarékosság jegyében több kapcsolódó videó megtekintése után alaposan átbeszéltük hogyan vigyázhatunk „egy csepp vízre”. Csepp alakú rajzlapokra készítették el ötleteiket, amivel bemutatták mind a pazarlást, szennyezést, valamint javaslataikat a helyes vízfelhasználásra.

A 3.a osztályosok az újrahasznosítás jegyében fantasztikus hangszereket készítettek kindertojás kapszula, műanyag kanál, kupak, parafadugó, konzerves doboz, fonalak, zsinór, textil, faág, kerek sajtos doboz felhasználásával.

A 4. és a 7. osztályosok ötletes színes plakátokat készítettek, amivel felhívják a figyelmet arra, hogyan védjük jól a környezetünket. Mik azok a helytelen szokások, amelyek hosszútávon a körülöttünk lévő természet rombolását okozzák.

6. osztályosok a mobiltelefonok kapcsán beszélgettek a veszélyes hulladékokról. Nem minden alkatrész veszélyes, hiszen  értékes, ritka fémek találhatók benne. Hogyan lehet újrahasznosítani? Mennyi időnként cseréljük? Mit csinálunk a régi mobilokkal?

Technika órán a tárgyak új életre keltek. Műanyag flakon, műanyag zárókupak, textil, fonal, cérna, nagy gyufásdoboz, gyógyszeres doboz felhasználásával poháralátét, kisautó, gyufásdoboz ház, nyaklánc, csörgő, osztálypóló készült.

A 8. osztályos diákok frontális munka és interaktív beszélgetés formájában a fenntartható életmód, a fenntartható táplálkozás és az élelmiszerpazarlás problémakörével foglalkoztak. Mi a környezetbarát viselkedés?  Melyek azok a cselekedetek, amellyel csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat?

Azt gondoljuk, hogy ha már kicsi gyerekkorban elkezdjük a környezettudatos nevelést, felnőttként már természetes és magától értetődő lesz számukra a fenntartható életmód. Hiszen csak együtt, közösen leszünk képesek megóvni bolygónk élővilágát.

Amint azt Albert Schweitzer megfogalmazta már több mint 100 évvel ezelőtt:

 „ A jövő nem fogja jóvátenni, amit te a jelenben elmulasztasz. ”

Gremspergerné Sáfrán Szilvia

Ökoiskola lettünk

A Váli Vajda János Általános Iskola 2016-ban nyerte el második alkalommal az Ökoiskola címet. Ez azt jelenti, hogy iskolánk részt vállal a környezettudatos magatartás kialakításában és ezzel hozzájárul a Földünk védelméhez.

Mindezt igyekszünk megvalósítani a tanítási órák keretében és azokon kívül is. Iskolánkban szelektíven gyűjtjük a papír és a műanyag hulladékot, valamint használt sütőolajat és zsírt és a használt elemet is. Utóbbiakba az egész falu közösségét igyekszünk bevonni, hiszen ezeket egy társaság elszállítja és sportszerutalványra váltja.

Évente megszervezzük iskolai szinten a faluban történő papír -és elektronikai hulladék gyűjtést, melyből befolyt összeg szintén iskolánk közösségét támogatja.

Környezettudatosságot szem előtt tartva tervezzük programjainkat is. Ennek keretében csatlakozunk különböző közösségi akciókhoz, mint a TeSzedd!, az Országos Fenntarthatósági Témahét, és a Mozdulj a klímáért témahét!. Ezeken az évente megrendezésre kerülő programokon kívül részt veszünk alkalomszerű jó gyakorlatokon is, melynek keretében 2017-ben Fecskebarát iskola lettünk. Iskolánk energiaszükségletét is igyekszünk környezetbarát módon fedezni, melyhez több mint negyven napelem járul hozzá. Mindennapos testnevelés keretében tanulóink úszni járnak és néptáncot tanulnak. Délutáni tevékenységek keretében több sportszakkör is azt a célt szolgálja, hogy tanulóink minél többet és változatosabban sportolhassanak. Évente többször is túrákat szervezünk különböző természetvédelmi helyekre, ahol a hely szépségének megismerése mellett a környezetvédelem is nagy szerepet kap. Pályázatok révén igyekszünk az egészséges táplálkozásra is nagyobb hangsúlyt fektetni, így részt veszünk az iskolagyümölcs és iskolatej programokban. Jelenleg is dolgozunk a Menő Menzák nevű nyertes pályázatunk megvalósításán.

Iskolánk részt vett a 2017. április 24-28. között megrendezésre kerülő országos Fenntarthatósági Témahét programjain.  A program célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között.  A több témát átölelő témahét idei kiemelt célja alsó tagozaton a vízvédelem volt, így a hét folyamán a tanulók korosztályuknak megfelelően ismerkedtek a víz felelős használatával és védelmével. Felső tagozaton az egészséges életmód és az étkezés szerepe volt a kiemelt téma. A hét fő eseménye az volt, amikor az összes diák és tanár kék, zöld, fehér pólót és pulóvert húzott és az iskola udvarán együtt formáltak vízcseppeket, ezzel szimbolizálva, hogy a víz védelmében egyenként kevesek vagyunk, de összefogva bizony sok mindent elérhetünk. A hét lezárásaként minden osztály csapatokat alakított és játékos feladatokkal bővítették a héten szerzett tudásukat. Egészen május közepéig két kísérőprogram is zajlott, melyek által a használt étolajból illetve elemből befolyt összegekből iskolánk eszközparkját tudjuk bővíteni.

Elemgyűjtésről tájékoztató kisfilm megtekintéséhez kattintson az alábbi linkre:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=XxhdpZEtHjw 

"Mozdulj a klímáért!" (2017-es cikk):

Iskolánk a Váli Vajda János Általános Iskola idén először vett részt a Mozdulj a klímáért! témahét lebonyolításában. A hét fő célja volt, hogy minél több diák érkezzen környezetkímélő módon az iskolába, ezért, aki gyalog, kerékpárral, rollerrel, görkorcsolyával vagy gyalog érkezett és távozott a hét folyamán, egy-egy zöld kilométerrel gazdagította iskolánkat és a bolygót. Nagy öröm, hogy a hét folyamán 1427 zöld kilométert gyűjtöttünk.

Ezen kívül a témahét részeként közös mandala projektet készítettünk Biciklivel a jövő Fáiért! címmel. A kép üzenete, hogy ha kerékpárral járunk iskolába, vagy dolgozni, az nem szennyezi a levegőt és így több fa marad életben, melyeknek az éltető oxigént köszönhetjük. A nagy közös képen kívül ez a hét remek alkalmat adott az osztályonkénti szelektív papírhulladék gyűjtésének bevezetéséhez is.

Csoportos és egyéni alkotások is szép számmal születtek a megadott ötletek sok osztályt és pedagógust alkotásra inspiráltak. Az 1. és 7. osztályok falevél és termés mandalákat készítettek. A 2. osztályosok és a 4.a osztály mag mandalákat alkottak. A 3.a osztály használt ruhákból készített mandalát, míg a 3.b óriás mandalát színezett.

A 4. a és b valamint az 5.b gyümölcssalátát készített idény gyümölcsökből. A 6.b osztály mandalája újrahasznosított anyagokból készült. Ezeken kívül született két írásbeli alkotás is egy 2000 éves amazonasi fáról.

Örömünkre szolgált a kihívás és a tanulók lelkesedése. Reméljük, ez nem változik a jövőben sem.

"Mozdulj a klímáért!" (2018-as cikk):

A Váli Vajda János Általános Iskola a tavalyi év sikerén felbuzdulva az idén második alkalommal is csatlakozott a Mozdulj a Klímáért kampányhoz. Mind a 210 tanulók nagy lelkesedéssel fogadta a hírt, hogy 2018. szeptember 17-21. közötti héten újra lehet gyűjteni a zöld kilométereket.

Idén az öt nap alatt 1703 zöld kilométer gyűlt össze a környezetkímélő utazásokból a tanulók által, amit 65 kilométerrel a tanárok is gazdagítottak.

A közösségi akciónk idén is egy élőkép volt, ami egy nagy almás kosarat ábrázol. A felsős diákok kosárként védelmezik az alsósokat, akik piros és sárga almákként növekednek, okosodnak, azért hogy környezetbarát felnőtt válhasson belőlük.

A kiscsoportos projektek a következők voltak:

1 osztály: termésképek

1.osztály napközi:  helyi zöldségekből  ehető virágok

2. osztály: termésképek

3.a osztály: termésekből almák

3.b osztály: helyi zöldségekből, házi kenyérből, helyi sajtokból szendvicsek, termésképek

4.a: alma képek, szüret egy helyi gazdánál

6.a osztály: almák kupakokból

7.b osztály: mosolygós almák, őszi gyümölcssaláta

8. osztály: falevél képek

2-3. osztályos napközi: terméskép

A képekből látszik, hogy minden korosztályt megmozgattak a kis közösségi akciók és mindenki szívesen vett részt a programokon.

 

LETÖLTHETŐ ÖKOISKOLAI MUNKATERVEK:

A 2016/17-es tanév munkatervének letöltéséhez kattintson ide.

A 2017/18-as tanév munkatervének letöltéséhez kattintson ide.

A 2018/19-es tanév munkatervének letöltéséhez kattintson ide.

A 2019/20-as tanév munkatervének letöltéséhez kattintson ide.

A 2021/22-es tanév munkatervének letöltéséhez kattintson ide.

 

LETÖLTHETŐ BESZÁMOLÓK:

A 2016/17-es tanév ökoiskolai beszámolójának letöltéséhez kattintson ide.

A 2017/18-as tanév ökoiskolai beszámolójának letöltéséhez kattintson ide.

A 2018/19-es tanév első félévi beszámolójának letöltéséhez kattitson ide.

A 2018/19-es tanév év végi beszámolójának letöltéséhez kattintson ide.

A 2019/20-as tanév év végi beszámolójának letöltéséhez kattintson ide.

A 2020/21-es tanév év végi beszámolójának letöltéséhez kattintson ide.

Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Pályázat